2011'de Yeni Binalarda Isý Yalýtýmý Zorunlu
TEB KOBÝ TV.
Isý Yalýtýmý Artýk Yasal Zorunluluk Oldu
Enerji kaynaklarýnýn hýzla tükendiði ve artan maliyetlerin küresel ekonomik krizin de etkisiyle daha fazla can yaktýðý þu günlerde alýnmasý gereken tasarruf önlemlerinin baþýnda ýsý yalýtýmý geliyor. Ve ýsý yalýtýmý son dönemlerdeki yasa ve yönetmeliklerin etkisiyle artýk gerekliliðin ötesine geçerek ciddi bir zorunluluk haline geldi. Yalýtýmýn zorunlu hale gelmesi ve bilincin artýyor olmasý sonucu artan yalýtým uygulamalarýyla Türkiye, yýlda 7.5 milyar dolar tasarruf edebilir. Bu tasarrufun tüketiciye yansýmasý ise ýsýtma ve soðutma amacýyla ödenen faturalarda yüzde 60'a varan oranlarda azalma saðlamasý þeklinde oluyor.
Yeni binalarda ýsý yalýtýmý 1 Kasým 2008'den itibaren zorunlu
Isý yalýtýmý yeni binalar için zorunlu bir uygulama&8230; 2000 yýlýndan bu yana yürürlükte olan "Binalarda Isý Yalýtým Yönetmeliði"ne göre, bu tarihten sonra inþa edilen yeni binalar ýsý yalýtýmlý olarak projelendiriliyordu. Yönetmeliðin 1 Kasým 2008 tarihinde yürürlüðe giren revizyonu gereðince, mevcut eski binalarýn tadilatla yenilenen ve ilave edilen kýsýmlarý da artýk enerji verimli olarak projelendirilmek zorunda&8230;
Isý yalýtýmý olmayan binalar 60 bin TL'ye varan cezalar ödeyecek!
Tüketicileri ve iþletmeleri ýsý yalýtýmýna yönlendirecek bir baþka geliþme ise enerjiyi verimli kullanmayanlara yönelik olarak 2009 yýlýnda uygulanacak idari para cezalarýnýn yüzde 12 oranýnda artýrýlmasý oldu. Elektrik Ýþleri Etüt Ýdaresi'nin tebliði ile 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren, Enerji Verimliliði Yasasý kapsamýnda enerjiyi verimli kullanmayan iþletme, bina sahipleri ve yöneticilerin ödeyecekleri idari para cezalarý 600 TL ila 60 bin TL arasýnda deðiþiyor.
Yeni binalar 1 yýl, eski binalar 10 yýl içinde yalýtýmlý olmak zorunda&8230;
"Binalarda Enerji Performans Yönetmeliði" de ýsý yalýtýmýný bir binanýn olmazsa olmazlarý arasýna yerleþtiriyor. Resmi Gazete'de 5 Aralýk 2008'de yayýmlanan yönetmelik; yeni ve ruhsata tabi oranda tadilat yapýlacak mevcut binalar için minimum enerji performans gereklerinin belirlenmesini, yenilebilir enerji kaynaklarýnýn uygulanabilirliðinin deðerlendirilmesini ve ýsýtma-soðutma sistemlerinin kontrolünü yapmayý hedefliyor. Yönetmelik bir yýl sonra yürürlüðe girecek ve bu tarihten sonra yeni yapýlacak tüm konutlar ile hizmet amaçlý ve ticari amaçlý tüm yapýlarda enerji verimliliði zorunlu olacak. Mevcut binalara ise sisteme uyum için 10 yýllýk süre tanýnacak.
Kyoto kapsamýnda en ciddi yatýrým yalýtým olacak!
Isý yalýtýmýný zorunlu kýlan son geliþme ise Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasý oldu. Protokol gereði 2012 yýlýndan itibaren ciddi yükümlülüklerin altýna girecek olan ülkemizde, sera gazý salýmýný önleyecek çevreci yatýrýmlar hýz kazanacak. Bu kapsamda en büyük yatýrým ise yalýtýma yapýlacak yatýrým olacak. Dünyadaki tüm sera gazý salýmýnýn yüzde 1.3'üne neden olan Türkiye, küresel ýsýnmaya en çok neden olan ülkeler sýralamasýnda 13. sýrada yer alýyor. Isýnmak için tüketilen fosil yakýtlar ise çevre kirliliðinin en önemli sebebini oluþturuyor. Isý yalýtýmýyla konut baþýna atmosfere yayýlan atýk gaz miktarý da yarý yarýya iniyor.
Yasal zorunluluklar tamamlandý, sýra teþviklere geldi&8230;
XPS Isý Yalýtýmý Sanayicileri Derneði Yönetim Kurulu Baþkaný Kubilay Ulu, ýsý yalýtýmý uygulamasý için getirilen zorunluluklarýn önemli olduðunu, ancak yalýtým uygulamalarýnýn artmasý için insanlarýn önüne sadece yükümlülükler koymanýn yeterli olmadýðýný söyledi. Çeþitli teþvik mekanizmalarý ile yalýtýmýn cazip hale getirilmesi gerektiðini vurgulayan Ulu, devlet desteði ile ýsý yalýtýmýna düþük faizli, uzun vadeli yalýtým kredisi imkâný yaratýlmasý ve yalýtým ürünlerine KDV indirimi saðlanmasýnýn sektörün beklediði önemli düzenlemelerin baþýnda geldiðini açýkladý.
Ulu ayrýca, ýsý yalýtýmýný özendirecek kademeli ucuz enerji birim fiyatý uygulamasý ve daha az enerji tüketenlerin enerjiyi daha düþük fiyatla kullanmasýnýn da yalýtým uygulamalarýný cazip kýlacaðýný belirtti. Isý yalýtýmýna aðýrlýk verilmesi için bilinç seviyesinin de artmasý gerekliliði üzerinde duran Ulu, XPS Derneði olarak vatandaþlara ýsý yalýtýmýnýn faydalarýný anlatmak için iki yýlý aþkýn süredir bir bilgilendirme kampanyasý yürüttüklerini, gerek kamu otoriteleri gerekse özel sektörün bu tarz kampanyalara destek vermesi gerektiðini ifade etti.
Doðru ürünle yapýlan yalýtým 400 TL'lik faturayý 160 TL'ye düþürüyor!
Isý yalýtýmý yaptýrýrken en önemli konunun standartlara uygun ürün seçimi ve kaliteli uygulama olduðunu belirten Ulu, XPS levhalarýn yer aldýðý paket sistemleri seçmenin önemli avantajlar saðladýðýný söyledi. Uluslararasý standartlara uygun olarak üretilen son teknoloji ürünü XPS ýsý yalýtým levhalarý, yine standartlara uygun þekilde, bu konuda eðitilmiþ ustalar tarafýndan uygulandýðýnda hem yaz hem de kýþ döneminde ýsýtma ve soðutma maliyetlerinde yüzde 60'a varan oranlarda tasarrufa imkân saðlýyor. Bu da örneðin 4 kiþilik bir ailenin ýsýnmak için ödediði 400 TL'lik doðal gaz faturasýnýn 160 TL'ye kadar düþmesi anlamýna geliyor. Dýþ hava koþullarýndan, darbelerden ve sudan etkilenmeyen XPS levhalar ile yapýlan ýsý yalýtýmý uygulamalarý bina ömrü boyunca performansýný devam ettiriyor.
Tüm bu avantajlarýna raðmen ýsý yalýtýmýnýn, binanýn yapým aþamasýnda bina maliyetinin sadece yüzde 3'ü ila 5'i kadar, mevcut binalarda ise metrekarede ortalama 40 TL maliyeti var. Ayrýca saðladýðý tasarrufla birkaç yýl içinde kendini amorti ediyor ve ömür boyu tasarruf saðlýyor.
Isý yalýtýmý uygulamalarý konusunda ayrýntýlý bilgi almak için firmamýza mesaj býrakabilir veya telefonla arayabilirsiniz.